1.3.2 Toepassingsopdracht 1B – Verzamel relevante data uit de regio
Beantwoord aan hand van de eerder in Verdiepingsopdracht 1B genoemde bronnen en beschikbare data van ziekenhuis, ouderenzorgorganisatie en/of ROAZ de volgende vragen:
- Hoeveel ouderen (70+) worden in de regio jaarlijks gezien op de SEH?
- Hoeveel van deze ouderen gaan na SEH-bezoek naar huis, naar ELV/GRZ/WLZ-crisis of worden opgenomen in het ziekenhuis?
- Hoeveel ziekenhuisopnames van ouderen zijn er per jaar in de regio?
- Wat zijn de grootste diagnosegroepen binnen dit ouderencohort?
- Hoeveel procent van deze ouderen heeft geriatrische problemen bij opname (VMS screeningslijst)? En hoeveel procent gedurende de opname? Bijvoorbeeld: hoeveel ouderen hebben bij opname een delier (risico op vallen, fysieke beperkingen, ondervoeding) en wat is de incidentie delier gedurende de periode dat de ouderen opgenomen zijn?
- Hoeveel heropnames zijn er van ouderen in hetzelfde ziekenhuis binnen respectievelijk 1 en 3 maanden? (Specifieker van ouderen met dezelfde diagnoses (DBC-diagnosecodes) als die van de beoogde patiënten voor de wijkkliniek?)
- Hoeveel ouderen stromen vanuit het ziekenhuis door naar ELV, GRZ of WLZ? En hoeveel naar huis, met of zonder thuiszorg?
- Is er sprake van doorstroomproblematiek? Denk bijvoorbeeld aan druk op SEH/HAP. Bij welke groepen patiënten speelt die doorstroomproblematiek? Bijvoorbeeld: vooral WLZ-wachtenden, of juist GRZ/ELV-, duale problematiek of patiënten met specifieke diagnoses.
Breng aan de hand van de antwoorden op bovenstaande vragen in kaart of een wijkkliniek past bij de regiovisie en hoe en in welke mate een wijkkliniek een oplossing kan bieden voor de geconstateerde knelpunten. Denk onder andere aan toegankelijkheid van zorg, kwaliteit van zorg en passende zorg voor kwetsbare ouderen.